Image for Det du giver, får du igen.

Det du giver, får du igen.

21st december 2016

‘There are two kinds of gratitude: the sudden kind we feel for what we take; the larger kind we feel for what we give.’ (Edward Robinson)

Jul - højtiden for næstekærlighed og gode gerninger. Hvor ofte taler vi ikke om det, men tænker måske ikke videre over de egentlige goder ved dét - for både os selv og for andre. Der er i sandhed meget mere værdi i de gode gerninger end man lige tror og den mest grundlæggende ting er taknemmelighed. Det siges ofte, at det er bedre at give end at få, men hvad ligger der i dette?

Taknemmelighed er en positiv følelse og har også en positiv effekt på vores psykologiske velbefindende, vores fysiske sundhed og vores forhold til andre mennesker. Studier foretaget i USA har vist, at folk der i samspil med andre, går meget op i taknemmelighed og følelserne omkring det, forbedrer deres fysiske velvære på mange plan, lige fra generelt bedre søvn og helbred til dagligdagens småproblemer. Folk føler også, at de har det bedre - mere optimistiske, levende og "på". De er også mere sociale - mere udadvendte, venlige og føler sig mindre alene og ensomme. Som helhed er følelsen af taknemmelighed et spændende område af psykologien.

Hvad der ydermere er interessant er, hvorledes dét, at vise taknemmelighed for noget, er en tillært egenskab - modsat følelser som f.eks. vrede, som er en naturlig reaktion. Derfor indebærer taknemmelighed også at tage det aktive valg om at vise taknemmelighed. Netop derfor kan denne følelse også medføre, at vi får det så godt.

Et andet interessant aspekt er det sociale i taknemmelighed. De øjeblikke, hvor nogen, uden at det er forventet, gør noget for andre, hvortil der siges tak. Det kan være, at samle en taske eller andet op, der er tabt eller glemt på gaden, eller at give sin plads i bussen til en der har brug for den. Taknemmelighed medfører derefter ofte en naturlig reaktion - det er svært, når nogen gør noget for dig, ikke at vise gensidighed på en eller anden vis. Derfor gør taknemmelighed noget godt for forholdet mellem mennesker, også dem der ikke kender hinanden.
Vi mener, at især på denne tid af året, er det vigtigt at tænke over taknemmelighed og vise det mere, så alle indblandede kan få lov at mærke de positive følelser det medfører.

Brug et øjeblik og tænk over din dag i dag - tænk over de situationer, hvor du kunne have udvist, ja, måske endda burde have udvist større taknemmelighed. På samme tid, tænk over hvordan du kan skabe taknemmelighed og se den effekt det har på dig selv og andre omkring dig. I vores travle liv, glemmer vi tit taknemmelighed, og det er synd, da det medfører så meget positivitet.

‘The most important aspect of love is not in giving or the receiving; it's in the being. When I need love from others, or need to give love to others, I'm caught in an unstable situation. Being in love, rather than giving or taking love, is the only thing that provides stability. Being in love means seeing the Beloved all around me.’  (Ram Das)